urbek5


Welkom op het blog van Urbek5.

Dit blog geeft een indruk van onze urbex avonturen.

Wij zijn 4 enthousiaste mensen die graag in oude gebouwen fotograferen en de geschiedenis van deze gebouwen proberen vast te leggen. Vooral industrieel erfgoed is erg intrek. Als je op zo'n locatie bent voel je als het ware wat er is gebeurd in het verleden. Wij gaan er dus ook voor om zo veel mogelijk vast te leggen op de gevoelige plaat.

Urbek5

urbek5 members

urbek5 members

maandag 25 februari 2013Klinik

Dit sanatorium voor kinderen werd op 20 oktober 1910 geopend en had 100 bedden. De bouwkosten bedroegen € 255.000. Eind 2006 werd dit sanatorium annex verzorgingstehuis gesloten wegens o.a. malversaties door het management. Door de sluiting kwamen 40 personeelsleden op straat te staan.
De nog aanwezige patiënten werden noodgedwongen elders ondergebracht. De gebouwen van dit sanatorium liggen op een berg en zijn omringd door bomen. Door deze prachtige  ligging rezen er al vrij snel plannen om er een privékliniek annex therapiecentrum te starten. Ook bestonden er plannen dit sanatorium om te bouwen tot een vijf sterren hotel. Tot op heden is hier niets van terecht gekomen en kan het best wel eens gebeuren dat op termijn tot sloop zal worden overgegaan.

De dag dat wij er waren was het bitterkoud. We fotografeerden binnen met mutsen op en handschoenen aan. Het was dan ook zeer opmerkelijk én hartverwarmend dat er buiten in de kou, 2 dames in lingerie, elkaar aan het fotograferen waren.
Nog iets opmerkelijks of beter gezegd angstaanjagend was wel een ruimte die we betraden. Deze ruimte was volledig besmeurd met bloed. Er hingen oude kleine foto’s en overal troffen we theelichtjes aan. Achteraf bleek dat deze ruimte is gebruikt voor het maken van een film. Deze film werd opgenomen door 10 studenten van de Keulse filmakademie. De opnames duurden 10 dagen en er werkten 60 personen aan mee. Overigens, het bloed was gewoon bietensap. Dit ter geruststelling.
De film gaat in januari 2013 in première en heet: Blutdruck.

Deze locatie is behoorlijk groot. Alleen jammer dat er zo veel  is vernield.

Oude papierfabriek

Niet  ver van het sanatorium liggen de resten van een oude papierfabriek. In 1855 gestart als een weverij. Gedurende de jaren 1870/1872 en 1874 werden door de oprichters van deze fabriek drie grote woonblokken voor de arbeiders gebouwd. De fabriek ligt dan ook pal aan een woonwijk. Het is dan ook vrij lastig onopgemerkt binnen te komen. Maar dat mag de pret uiteraard niet drukken!
In 1897 werd deze fabriek omgebouwd tot een papierfabriek. Begin 70er jaren werd deze fabriek gesloten. Dat is dan ook goed te zien. Erg vervallen maar toch zeer de moeite waard. Zeker de zeldzame AEG waterturbine is een ware “urbexattractie”.

Jos Geomini 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten