urbek5


Welkom op het blog van Urbek5.

Dit blog geeft een indruk van onze urbex avonturen.

Wij zijn 4 enthousiaste mensen die graag in oude gebouwen fotograferen en de geschiedenis van deze gebouwen proberen vast te leggen. Vooral industrieel erfgoed is erg intrek. Als je op zo'n locatie bent voel je als het ware wat er is gebeurd in het verleden. Wij gaan er dus ook voor om zo veel mogelijk vast te leggen op de gevoelige plaat.

Urbek5

urbek5 members

urbek5 members

woensdag 2 oktober 2013

Dagje Zuid België

Theater Varia stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Heel gaaf dat het eindelijk eens is gelukt om binnen te komen. De voormalige "Varia" bioscoop, dat dateert uit 1913, is sinds genoteerd 1992 als cultureel erfgoed. De avant-garde Luikse architect E. Claes gebruikt gewapend beton om het te bouwen. Maar als gevolg van de opkomst van grote bioscoopcomplexen kleine bioscopen sterven een langzame dood en in 1986 het Varia theater zijn deuren gesloten. Een “Belgische” Renovatie begon eind 2004, maar werd geannuleerd door gebrek aan middelen.
 
 


Daarna naar "House of Escher" een voormalige kolen was faciliteit die is gebouwd met de hulp van het Marshall-plan in 1954. Het was in staat meer dan 3.000 ton kolen per dag te verwerken. Het werd stilgelegd na slechts 15 jaar omdat de nabijgelegen kolenmijnen werden gesloten. Alle nutteloze machines en uitrusting werden onmiddellijk verwijderd en het bleef verlaten voor meer dan 3 decennia. Na classificatie als monument begon in 2005 renovatie van de buitenkant die een jaar moest gaan duren. Maar ook dit was een zogenaamde “Belgische” Renovatie en 5 jaar was het nog niet klaar. Men zoekt nog steeds naar een nieuwe bestemming voor het pand maar de binnenkant is nog steeds een puinhoop. De buitenkant is inmiddels al weer bijna toe aan een nieuwe renovatie.

Dan op naar een klein gebouw wat we "Charbonnage Barrière" hebben gedoopt.
In de 14e eeuw, begon de mijnbouw in dit gebied en in het begin van de 19e eeuw werd coöperatie opgericht. Ze deed het goed en het bedrijf floreerde en werd snel uitgebreid. Het kolen bedrijf werd gekenmerkt door een ernstig ongeval in 1950. Een plotselinge gasexplosie op een diepte van meer dan 500 meter doodde 39 mijnwerkers. In 1961 stopte het bedrijf hier haar activiteiten. Nu blijven slechts een paar oude gebouwen over als een herinnering aan die tijd. Toen we weer weg wilde rijden stuitten we op een barrière; een dichte slagboom compleet met slot. "Hè, die was er op de heen weg nog niet". Gelukkig hangt de ketting met slot er voor spek en bonen om de slagboom heen en kunnen we naar huis.

Roel, 2013-04-20
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten