urbek5


Welkom op het blog van Urbek5.

Dit blog geeft een indruk van onze urbex avonturen.

Wij zijn 4 enthousiaste mensen die graag in oude gebouwen fotograferen en de geschiedenis van deze gebouwen proberen vast te leggen. Vooral industrieel erfgoed is erg intrek. Als je op zo'n locatie bent voel je als het ware wat er is gebeurd in het verleden. Wij gaan er dus ook voor om zo veel mogelijk vast te leggen op de gevoelige plaat.

Urbek5

urbek5 members

urbek5 members

maandag 30 mei 2011

Charleroi en omgeving.


Extra vroeg uit de veren. Doel: Charleroi en omgeving. Aantal te bezoeken locaties: veel!
Een mens moet toch een hobby hebben. Niet?

Deze dag werden we vergezeld door Brian. Een jonge fotograaf die al een keertje in de belangstelling heeft gestaan van zowel de media alsook van justitie, vanwege zijn, ik noem het maar, “hoogvliegerij”. En dat bedoel ik echt niet negatief!!

Als eerste locatie bezochten we een oude kolenmijn. Deze mijn is in de 30er jaren van de vorige eeuw al gesloten. Een locatie die geliefd is onder lui die graag oorlogje spelen. Dat is goed te zien: veel barricades en verfresten van ontplofte “paintballkogels”. Gelukkig waren ze die dag niet aanwezig. De gemeente wil het overigens graag slopen terwijl een actiegroep deze locatie voor het nageslacht wil behouden.

Een van de locaties die we daarna hebben bezocht was een echte toevalstreffer. We waren op zoek naar een geplande locatie die we niet direct konden vinden. Tijdens deze speurtocht kwamen we langs een oude koeltoren. Deze leek ons niet meer in gebruik. Dat was ook wel te zien aan de enorme berg huishoudelijk afval dat rondom deze toren gestort was.
Brian, stormde direct de trap op die toegang geeft tot de koeltoren. Roel en ik dachten dat de deur wel afgesloten zou zijn. Maar nee hoor!! De deur kon je zo openen! Naar binnen dus. Een vreemde gewaarwording als je binnen zo’n koeltoren loopt. En wat troffen we daar aan? Een tuinhuisje in het midden van deze toren! Vreemd. Ook aan de onderzijde was geen trap. Een grap? We weten het niet!!

Na deze koeltoren toch maar weer zoeken naar de geplande locatie. Op een gegeven moment reden we langs een zeer groot terrein waar men behoorlijk aan het slopen was. Veel was al gesloopt. Er stonden echter nog wel wat gebouwen. Om niet op te vallen hebben we de auto een stuk verder weg geparkeerd. Nadat we enkele spoorrails hadden overgestoken moesten we nog door een dik struikgewas. Ons doel was bereikt: een oude gasfabriek. Te midden van bulldozers en slopershamers die bezig waren de omliggende gebouwen te slopen. Onze fabriek” zou spoedig volgen. Wellicht bestaat ze nu niet meer.

Naast de daadwerkelijk bezochte locaties, waarvan de bijgevoegde foto’s stille getuigen zijn, hebben we nog diverse locaties bezocht. Waaronder een oude cementfabriek, en oude hal en een verlaten landbouwkundig laboratorium. De cementfabriek was hermetisch afgesloten. De oude hal was gewoon een lege ruimte. En het laboratorium niet boeiend.
Maar er waren nog enige locaties om te bezoeken zoals een porseleinfabriek. Wat er nog van over is: een karkas! Gevuld met ongeglazuurd porselein. Nog wel. Het zal inmiddels wel helemaal gesloopt zijn.

De laatste locatie die we die dag hebben bezocht was een zogenaamde boottunnel. Deze tunnelwerd gebruikt voor het vervoer van steenkool. Er zijn in deze regio verschillende tunnels. Deze tunnel is zo’n 1.150 meter lang en is makkelijk binnen te komen. Alleen: zorg wel voor waterdicht schoeisel!
Voor dat je het weet heb je namelijk drijfnatte voeten. En vergeet je zaklamp niet. Het is er pikkedonker.

Al met al een zeer vermoeiende maar ontzettende leuke urbexdag!!

Jos Geomini

Geen opmerkingen:

Een reactie posten